Strict Standards: Non-static method timezone::is_dst() should not be called statically in /var/www/vhosts/dijkhuiscommunicatie.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 2545

Strict Standards: Non-static method timezone::is_supported() should not be called statically in /var/www/vhosts/dijkhuiscommunicatie.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 2713
Dijkhuiscommunicatie - specialist in communicatie op de werkvloer: Lang leve de lente en de andere seizoenen

DIJKHUISCOMMUNICATIE in contact met de werkvloer

Lang leve de lente en de andere seizoenen

21 maart 2015  De klokken van de natuur bepalen het ritme van het leven. Of dat nog steeds zo is en in welke mate vind ik een interessante vraag. Vooral als het om werk gaat. Volgens liedjes- schrijver Peter de Koning was het altijd lente in de ogen van de tandartsassistente.Maar hoe is het bij andere beroepsgroepen dan die van de tandartsassistente?
Meer... >

Welke werknemers hebben nog met seizoenswisselingen te maken en hoe speelt het natuurlijke jaarritme door op hun jaarplanningen en werkdagen? En wat betekent dat voor de omgang met elkaar? Voordat ik op deze vragen terugkom en ga voorleggen aan lezers, maak ik eerst een paar uitstapjes om wat meer te vertellen over de achtergrond van het jaarritme met zijn seizoenen. Lezers die niet kunnen wachten en iets kwijt willen over hun ervaringen met  seizoenswerk of over de invloed van de overgang van de seizoenen op het werk verwijs ik alvast door naar de enquête over seizoensinvloeden.

 

Vandaag 21 maart begint de lente (lente equinox) en duren dag en nacht over de hele wereld twaalf uur. Dat is best een bijzonder moment want de zon staat dan één dag recht boven de evenaar. Dat gebeurt ook tijdens de eerste herfstdag op 21 september (herfst equinox). Op de evenaar schijnt de zon iedere dag twaalf uur. Tijdens mijn eerste reis buiten Europa in Java wat net onder de evenaar ligt,  vond ik dat een aparte gewaarwording. Op het strand in Pangandarang maakte ik begin juli rond de klok van zes uur een reeks foto’s  van de zonsondergang. Daar was haast bij want in een mum van tijd was de zonsondergang voorbij. Niet lang daarna was het aardedonker. Iedere dag van een wekenlang verblijf en alle dagen daarna want op de evenaar gaat elke dag de zon om 6.00 uur op en 18.00 uur onder. 365 dagen lang. 

 

Op datzelfde momenet in juli- en ik trek me nu even niets aan van de tijdzones- 11.622 kilometer verderop in Utrecht op 52 NB  waar ik toen woonde,  baadden de terrassen rond 18.30 uur nog in het licht en zou het pas om 22.00 uur donker worden. Zou ik op die zomeravond met een denkbeeldige helikopter van Utrecht 2.940 km noordwaarts naar Longyearbyen in Spitsbergen zijn gereisd, dan zou ik in het licht zijn aangekomen en de zon niet meer hebben zien ondergaan ook al zou ik daar wekenlang zijn gebleven. Als ik daar een foto van de zonsondergang had willen maken had ik tot de derde week van augustus moeten blijven omdat dan de dagen weer korter gaan worden.

 

Op 52 NB tellen de zomerdagen zo’n vijftien uur aan licht en de winterdagen zo’n acht uur. Op de noordpool 90 NB laat de zon zich overdag dan helemaal niet zien en is het dag en nacht pikdonker. Op de evenaar is de hoeveelheid zonlicht iedere dag hetzelfde. Ik hou van variatie dus ben maar wat blij met de seizoenswisselingen en de afgeleide pizza Quatro Stagioni die ik graag eet, en de Vierjaargetijden waar ik graag naar luister. Voor mij  geen tropen dat wordt me na verloop van tijd te saai. De Noordpool of zuidpool lijkt me wat te extreem. Doe mij maar een plek in de gematigde zones met alle majeurs en mineurs die er bij horen.  

 

Voor wie het leuk vind om nog eens te lezen en kijken naar de oorsprong van seizoenen en hoe dat ook alweer zat met de keerkringen en de stand van de zon en de aarde verwijs ik naar de volgende sites:

 

1. http://www.physicalgeography.net/fundamentals/6h.html 

2. http://www.rekenenmetaardrijkskunde.nl/downloadsa_rekenen_aan_de_aarde_opdrachten_juli_2011.pdf  Voor wie de voorkeur geeft aan het Nederlands vindt hier een vereenvoudigde en uitstekende uitleg over rekenen met breedtelijnen en meridianen. 

 3. http://aa.usno.navy.mil/data/docs/RS_OneYear.php Deze link van Engelstalige website is grappig als je wilt nagaan wat de momenten van zonsopgang en ondergang zijn van willekeurig welke plaats. Je kunt zelfs terug in de tijd tot 1700.  

4. http://www.kalender-365.nl/kalender/2015/maart.html  Hier een link van de Nederlandse evenknie. 

 

 

 

route