Strict Standards: Non-static method timezone::is_dst() should not be called statically in /var/www/vhosts/dijkhuiscommunicatie.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 2545

Strict Standards: Non-static method timezone::is_supported() should not be called statically in /var/www/vhosts/dijkhuiscommunicatie.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 2713
Dijkhuiscommunicatie - specialist in communicatie op de werkvloer: De vlakkere cyclus van vrouwen met migraine

DIJKHUISCOMMUNICATIE in contact met de werkvloer

De vlakkere cyclus van vrouwen met migraine

      21 april 2015  Voor nieuws over menstruatie heb ik een speciaal oog, al was het maar omdat mijn lijf en psyche niet helemaal ongevoelig zijn voor de schommelingen van hormonen. Meestal werk ik door al ik hou me wel wat meer gedeisd. Hoe zit dat bij andere vrouwen die werken vraag ik me wel eens af.

     

 

      

      In december las ik in de krant een nieuwsbericht over menstruatiemigraine. Hoofdonderzoeker Antoinette Maassen van den Brink van het Erasmus MC zei in een bijzinnetje fijntjes dat het biologische bewijs was geleverd. Dat trok mijn aandacht en ik maakte een afspraak. Onlangs was het zo ver en sprak ik met Antoinette Maassen van den Brink en promovenda Khatera Ibrahimi over dit onderwerp. Een korte  impressie. Voor deze keer in zes vragen en antwoorden.      


Meer... >

1. Vanwaar de nadruk op biologie? Het feit dat iemand een klacht heeft, spreekt toch voor zich?

 

(Gelach) ‘ooh dat zinnetje …..je bent niet de eerste die er over begint.  Dat klopt. Een klacht is een klacht als iemand het als zodanig ervaart en dient serieus genomen te worden. Toch legde ik niet voor niks de nadruk op de biologische kant. Anders dan neurobiologie is een onderwerp als menstruatiemigraine niet bepaald een sexy onderwerp. Er wordt vaak op een emotionele manier over gedebatteerd of het wordt gebagatelliseerd waardoor de oplossing uit het zicht raakt. Waar het mij om gaat is dat er harde neurobiologische bewijzen bestaan voor een fenomeen als menstruatiemigraine en dat we daarmee iets in handen krijgen voor een oplossing.

2.      

          Om hoeveel vrouwen gaat het?


Sowieso heeft 15% van de bevolking migraine. Mannen en vrouwen.  (omgerekend gaat het dan  om 2.537.135 Nederlanders en 1.080.000 werkende Nederlanders) Maar het komt twee tot drie keer zo vaak voor bij vrouwen en dat verschil zie je vooral in de vruchtbare leeftijd. Een kwart van de vrouwen (omgerekend gaat het om 2.137.250 Nederlandse vrouwen waarvan 800.000 tot de beroepsbevolking worden gerekend ) heeft al migraine, vooral rond de menstruatie.

3.      

           Hoe komt het dat er tot voor kort weinig aandacht voor menstruatiemigraine  was?


Wat meespeelt is dat de klachten versnipperd voorkomen en daardoor gemakkelijk aan het oog worden onttrokken. Veel vrouwen hebben er last van, maar doen er dikwijls niet veel mee omdat de klachten ook weer overwaaien na enkele dagen. Ook vinden ze niet altijd gehoor bij de  huisarts omdat een diagnose niet een twee drie gesteld is. Je krijgt een heel ander beeld als je de dagen met klachten aan elkaar rijgt. Als een vrouw iedere cyclus een migraineaanval heeft van zo’n drie tot vier dagen vanaf de menarche, de eerste menstruatie tot de menopauze, en je verbindt al die dagen dan kom je uit op een periode van zo’ n drie of vier jaar dat een vrouw continu migraine heeft, in een donkere ruimte moet zitten, afgesloten van geluid en dus bijna niet in contact kan zijn met anderen. Los van deze dramatische cijfers die voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd gelden, verhoogt migraine ook nog eens de kans op een hersenbloeding op latere leeftijd aanzienlijk.

4.      

           Wat is menstruatie migraine?


Je moet het niet verwarren met menstruatiehoofdpijn wat ook veel voorkomt rondom de menstruatie en vervelend is, maar het verschil is dat er anders dan bij hoofdpijn ook een grote  gevoeligheid is voor licht en geluid. Het verschil tussen gewone migraine en menstruatiemigraine is dat het samenhangt met de menstruatiecyclus waarbij hormonenfluctuaties  en receptoren een rol spelen.

5.      

           Is dat inzicht zo nieuw?


Nee we weten al sinds de jaren 1970 dat hormoonwisselingen in het spel zijn bij menstruatiehoofdpijn. Van de arts Summervill is bekend dat hij oestradiol toediende waardoor een migraineaanval rond de menstruatie  kon worden uitgesteld. Daarna is het onderzoek jaren stil komen te liggen en vind je ook geen aanknopingspunten meer in de literatuur. Tien jaar geleden hebben we de draad opgepakt. Aan deze studie hebben we twee jaar gewerkt door te onderzoeken of er meer van het stofje CGRP (een calcitonine peptide)vrijkomt bij migraine aanvallen en hoe dat samenhangt met oestrogeenschommelingen. We hadden verwacht dat vrouwen met migraine meer van dat stofje in hun bloedbaan zouden hebben vlak voor zo’n migraineaanval én dat hun cyclische patroon heftiger zou zijn dan bij de gezonde controlegroepen. Wat we uiteindelijk gezien hebben is dat de gezonde groep een hoog oestrogeengehalte in het bloed heeft op dag 19-21 van de menstruatiecyclus, zo vlak voor de ovulatie en een laag oestrogeenniveau vlak voor de menstruatie. Dat is normaal. Bij onze migrainedeelnemers is het verschil in oestrogeenwaardes gedurende de cyclus iets lager. Als ze verondersteld worden hoog te zijn,  zijn ze dus juist iets lager.

 

 

6.      Bijschrift: Poster van Women's Health Week (26-30 januari 2015) vraagt aandacht voor genderspecifieke klachten

          

      Wat gaan jullie met de resultaten doen?


We zijn nu bezig om het onderzoek te repliceren om toevalsbevindingen uit te sluiten. Voordat je medicijnen gaat maken of aan behandelingen denkt, moet je zeker weten dat de resultaten ook  voor grotere groepen kloppen. Dat is veilig, anders belanden patiënten van de regen in de drup.

 

 

route