Strict Standards: Non-static method timezone::is_dst() should not be called statically in /var/www/vhosts/dijkhuiscommunicatie.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 2545

Strict Standards: Non-static method timezone::is_supported() should not be called statically in /var/www/vhosts/dijkhuiscommunicatie.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 2713
Dijkhuiscommunicatie - specialist in communicatie op de werkvloer: Lentelicht op jetlags en burnout

DIJKHUISCOMMUNICATIE in contact met de werkvloer

Lentelicht op jetlags en burnout

15 april 2015  In december vlak voor de kerst zocht ik ­­mijn weg op De Strijp 3, de  locatie waar Philips vanaf 1918 tot 2000 zijn fabrieken exploiteerde en wat nu wordt herontwikkeld tot een nieuwe proeftuin voor ledverlichting en creatief talent. Veel is er al gerenoveerd en gebouwd en veel is nog in ontwikkeling. In een van de nieuwbouwpanden is Lay Tec gehuisvest. Ik heb er een afspraak met Toine Schoutens die voor Lay Tec onderzoek doet naar de vraag of cliënten met een burnout die met lichttherapie worden behandeld eerder terugkeren op hun werk. Vanuit zijn onderzoeksbureau FluxPlus is hij gedetacheerd bij Coranel, de vakgroep bedrijfsgeneeskunde van het AMC. Hier volgt een deel van het gesprek in vijf vragen en antwoorden.

 


Meer... >

1 Hoe werkt lichttherapie?

We weten niet waarom lichttherapie precies werkt. Wel dat het werkt . Aanvankelijk werd lichttherapie vooral ingezet als remedie tegen seizoensdepressies maar het werkt ook bij andere vormen van ontregeling zoals bij nachtdiensten en jetlags. Je kan zelfs nog een stap verder gaan en de prestaties verbeteren. Dat is waar steeds meer Nederlandse topsporters gebruik van maken die in een ander deel van de wereld op een tijdstip van de dag moeten pieken dat niet altijd even gunstig voor hun is. De sportprestaties voor de meeste sporters zijn het beste tussen 17.00 uur ‘s middags en 20.00 uur ‘s avonds.  Maar intercontinentale vluchten en wedstrijdschema’s doorkruisen dat vaak. Lichttherapie werkt dan als  een schuiftechniek die prestaties ondersteunt ook als sporters bijvoorbeeld om 9.00 uur ‘s ochtends op hun best willen zijn . Waar we voor zorgen is dat licht op het juiste moment en met het juiste spectrum wordt toegediend.

 

Vorig jaar heb ik ook een onderzoek gedaan naar de invloed van blauw licht op de alertheid van piloten. Voordat ze de cockpit instapten, werden ze bloot gesteld aan blauw licht. Uit de alertheidstests bleek dat deze piloten alerter reageerden dan de controlegroep.

 

2 Het werkingsprincipe van licht  is dus onbekend. Hoe verdedig je dat binnen de wetenschap?

Ja dat is best een punt. In het begin werd lichttherapie als kwakzalverij afgedaan en kostte het moeite om niet met de alternatieve hoek vergeleken te worden. Maar zonder experimenteel onderzoek kom je niet verder en zul je nooit ontdekken waarom en voor wie lichttherapie werkt. We willen met deze techniek kijken of je mensen met burnout sneller terugkrijgt aan het werk   Daarom doe ik dit  onderzoek voor Lay Tec.

 

3 Wanneer is het onderzoek naar burnout gestart en hoe gaan jullie dat meten?

Zoals dat vaker gaat met onderzoeken is er veel voorbereidingstijd gemoeid met het opzetten van een studie. Hoewel de take off van mei 2013 dateert, duurde het tot oktober 2014 voordat de  medische ethische commissie het groene sein gaf voor de uitvoering. Inmiddels is het onderzoek in volle gang en stromen de deelnemers toe. Negentig deelnemers doen mee aan het onderzoek waarvan de Arbo Unie een belangrijke verwijzer is. De cliënten met burnout zijn bij diverse bedrijven werkzaam en werken in allerhand dienstverbanden.

We meten het op een aantal manieren. De terugkeer naar werk  kun je eenvoudig meten door bij het begin te vragen hoeveel uren men nog aan de slag is en hoeveel % van de tijd iemand nog werkt en hoe dat is na drie maanden. Verder maken we gebruik van diverse vragenlijsten waarin we de mate van emotionele uitputting en de kwaliteit van leven meten. Tot slot analyseren we het  cortisolniveau  in de hoofdharen omdat daar bij een burnout het cortisolniveau meestal chronisch is verhoogd.

 

4 Burnout wordt vaak gezien als een vage ziekte. Is er wel een diagnose voor?

Ja….bij burnout, is diagnose vaak moeilijk omdat het meest bekende classificatiesysteem in de psychiatrie , de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM4-5,  burnout niet kennen.  Spanning wordt er wel omschreven.  Maar er is nog een ander classificatiesysteem uit Engeland, de 10e revisie van de International Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD-10),  wat burnout wel omschrijft. Daarin wordt van burnout gesproken als een probleem dat op de werkvloer optreedt en gepaard gaat met een rits aan symptomen.

 

5 Wanneer is het onderzoek klaar?

In oktober van dit jaar weten we meer over de resultaten.

 

EINDE

 

 

 

 

 

route