Strict Standards: Non-static method timezone::is_dst() should not be called statically in /var/www/vhosts/dijkhuiscommunicatie.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 2545

Strict Standards: Non-static method timezone::is_supported() should not be called statically in /var/www/vhosts/dijkhuiscommunicatie.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 2713
Dijkhuiscommunicatie - specialist in communicatie op de werkvloer: Hoe zat het ook al weer met ziekte, afweer, (auto) immuniteit, ontstekingen en infecties en stress?

DIJKHUISCOMMUNICATIE in contact met de werkvloer

Hoe zat het ook al weer met ziekte, afweer, (auto) immuniteit, ontstekingen en infecties en stress?


 

Ziektes                                   Het lichaam kan onder normale omstandigheden heel wat hebben en prima inspelen op veranderingen die in en buiten het lichaam plaatsvinden. Veranderingen in de temperatuur, de samenstelling van het bloed, het vochtgehalte , de ph, worden via een vernuftig informatiesysteem van zenuwstelsel en hormonen door organen gecorrigeerd, voordat de gezondheid wordt bedreigd. Als dat evenwicht wordt verstoord, worden allerlei reacties in gang gezet die functies en structuren ondermijnen.

Belangrijkste oorzaken van ziekte:

  • Ontsteking. Door gifstoffen, zuren, letsel, straling, extreme temperaturen en   micro organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels en allergenen
  •  Infectie. Door pathogenen (een ziekteverwekkende organisme)die zich in lichaam vermenigvuldigen als bacterie, virus, protozoa, wormachtigen
  • Auto immuniteit. Zie lemma Auto-immuniteit
  • Allergie. Destructieve immuunreactie door overproductie van antistof igE
  • Nieuwvormingen (kanker); veranderingen in de biochemie van een gen waardoor afwijkende cellen worden gevormd
  • Genetische afwijkingen
  • 0ndervoeding
  • Stress

 

Ontsteking                                      Rood. Gezwollen. Pijnlijk. Warm. Slecht functioneren. Al voelt het niet zo en brengt een ontsteking risico’s met zich mee, een ontsteking is op zich een nuttige reactie van weefsel op beschadiging. Bij een ontsteking komen histamine en bradykinine vrij. Deze stoffen zorgen voor verwijding van de bloedvaten waardoor er overmatige doorbloeding ontstaat. Zo komen er meer witte bloedcellen naar de plek die het lichaam verdedigen tegen binnendringende micro-organismen en bevorderen ze de genezing. De koorts is eveneens een verdedigingsreactie op beschadiging van weefsel. Het verhoogt het aantal cellen die indringers opruimen (fagocyten),  het versnelt de stofwisseling en het remt de vermeerdering van micro organismen. De pijn ontstaat omdat de zwelling op de zenuweinden drukt. Ontstekingen genezen door herstel van het weefsel waarbij cellen van hetzelfde typen worden vervangen of door bindweefselvorming. 

Algemene afweer                           Ter bescherming tegen ziektes heeft het lichaam een afweersysteem met verschillende verdedigingslinies tegen stoffen die niet in ons lichaam thuishoren. 1.De huid. 2. De slijmvliezen. 3. De witte bloedcellen, lymfecellen en interferonen. Witte bloedcellen sluiten kwalijke stoffen in en eten ze als het ware op. Lymfecellen herkennen afwijkingen van celmembramen (de huid van de cel) die geïnfecteerd zijn met lichaamsvreemde stoffen. Ze maken er contact mee en doden ze door een eiwit af te scheiden dat het celmembraam vernietigt. Interferonen zijn eiwitten die het afweersysteem stimuleren. Zij worden afgegeven door geïnfecteerde cellen en ondersteunen de lymfecellen.

 

Specifieke afweer                          Het lichaam heeft naast de algemene verdedigingslinies ook een specifieke afweer tegen ziekteverwekkers in de vorm van antigenen.  Een antigeen is een eiwit en herkent ziekteverwekkers die al eens eerder het lichaam hebben aangevallen. Dit werkt dus bij de gratie van ervaring en lerend vermogen. Antigenen zorgen er ook voor dat de lymfecellen in weefsels, lymfe en bloed worden geactiveerd en tot afweer overgaan.   

 

Immuniteit                                     Immuniteit betekent dat het lichaam niet langer vatbaar is voor een bepaalde infectieziekte omdat er voldoende afweer tegen deze ziekte bestaat. Dat kan doordat iemand een ziekte heeft doorgemaakt waardoor iemand tegen latere infecties van een  virus wordt beschermd. Immuniteit kan ook kunstmatig verkregen worden door een vaccinatie zoals de dktp- prik tegen difterie, kinkhoest tetanus en polio.

 

Auto-immuniteit                            Het immuunsysteem herkent het verschil tussen lichaamseigen cellen en indringers en laat het eigen weefsel met rust. Als de tolerantie van lichaamseigen stoffen verstoord raakt, kan het afweersysteem antistoffen tegen het eigen weefsel maken. De antistoffen maken iemand dan ziek. Reumatische artritis is een voorbeeld van een auto-immuunziekte waarbij de gewrichtsslijmvliezen ontstoken raken.

 

Stress en

immuunsysteem                             Stress door infecties, operatie, pijn en psychosociale spanningen hebben een groot effect op het immuunsysteem. Stress zorgt ervoor dat de bijnierschors meer van het hormoon cortisol afgeeft. Cortisol heeft een ontstekingsremmend effect. De productie van antilichamen wordt lager evenals de afgifte van ontstekingsmediatoren. Wordt de stress acuut, dan komt er meer van de hormonen  adrenaline en noradrenaline in het bloed. Deze drie hormonen samen zorgen voor  een afname van neutrofielen (een type witte bloedcellen) in het bloed en voor een langzamere rijping van lymfecellen en lymfeklieren. Dat laatste komt doordat  de bloedtoevoer naar lymfeklieren door de adrenaline vermindert ten gunste van de doorbloeding van hart, longen, hersenen en skeletspieren, want dat is nou eenmaal de korte termijn policy van het noodscenario. Het afweersysteem boet in en de weerstand tegen stress neemt geleidelijk aan af.Bronnen:

Voor de uitleg heb ik me gebaseerd op de standaardwerken die ik heb gelezen voor de cursus medische basiskennis:

Ludo Grégoire, Agnes van Straaten-Huygen, Rogier Trompert. Anatomie en fysiologie van de mens. Thieme Meulenhoff (2007)

Mark Zelman, Elaine Tompary, Jill Raymond, PaulHoldaway & Mary Lou Mulvihill, bewerkt door Hanny Groenewoud. Pathologie. Pearson Education, zevende editie (2010) 

route